I think we live at a point of extreme darkness and extreme brightness. Extreme darkness, because we really do not know from which direction the light would come. extreme brightness, because we ought to have the courage to begin anew.
Michel Foucault in a dialogue with Baqir Parham.
Iranian Revolution, September 1978.




Ru'a [الرؤى visions]


Programes  [entrada lliure]


30.04.2013

Mediterráneo. C/ Hospital 101, Barcelona.
19h.

Prog 0 – 90min.
Trances. El Hal . Nass el Ghiwanne
Ahmed El Maanouni. Marroc, 1981, 90 min.


Dirigit per Ahmed El Maanouni. Edició de: Jean-Claude Bonfanti. Música: Nass El Ghiwane. Director de Fotografia: Ahmed El Maanouni. Productor: Izza Génini. Productora: OHRA/SOGEAV. Amb la presencia de: Nass El Ghiwane.
Iniciem significativament les Visions [Ru'a] amb el documental El Hal, expressió àrab que literalment significa “estat”, aquest moment crucial que precedeix al trance, en el qual l'ésser bascula del conscient a l'inconscient en la cerca d'un alliberament místic. A partir d'aquest alliberament, Nass el Ghiwane afegeix una forta crítica social i política, una denúncia a les condicions de pobresa i explotació, però també a la misèria humana del ric. És doncs una crítica completa i radical que emana de segles de tradició i saber popular i es barreja amb la duresa d'una modernitat excloent.









El Ghiwanne “errant”, és un terme que s'aplica a persones reconegudes per la seva rectitud i integritat i que a més tenen la facultat de descriure amb senzillesa, a través de paraules i gestos, el quotidià de la vida i la maldat d'alguns. Són músics nòmades que viatgen de poble en poble compartint la seva saviesa ancestral amb els mitjans que tenen a mà: el halqa -una forma de teatre-i les cançons. Esser un Ghiwanne va ser també una opció que es va prendre a Hay al Mohammedi, un barri de Casablanca, viver dels moviments de protesta als anys de plom.
La lletra de la seva música procedeix de les dites populars, el melhoun una llengua antiga, sofisticada i popular al mateix temps, la poesia àrab i els textos sufís. Al que s'afegeix la pròpia experiència vital d'uns músics sorgits de l'encreuament dels barris perifèrics de Casablanca amb les arrels amazighs (berbers) i africanes. La seva música sorgeix igualment de la trobada de diverses tradicions populars que coincideixen i dialoguen a la gran ciutat. Així el genbri gnawa es barreja amb la tbila essaoua, amb el bendir, i amb els instruments d'origen andalusí.




El Hal ens mostra concerts, converses i derives urbanes amb els músics Nass El Ghiwane. Al Marroc dels anys setanta, gràcies a cinc músics de carrer disposats a trencar amb l'omnipresent languidesa oriental, es va produir una explosió musical que es convertiria en l'expressió dels desitjos, les frustracions i l'esperit rebel de la joventut de l'època. A Transes, Ahmed El Maanouni recorre el camí geogràfic i cultural del grup ‘Nass El Ghiwane', el qual va perdre a un dels seus membres més destacats, Boujemaa, al 1974, a l'edat de 28 anys. La seva música s'inspirava en els últims mil anys d'història marroquina i africana. El film revela la importància d'aquest llegat. A través de les cançons, s'aborden temes socials: des del té fins a l'especulació; del foc al sofriment; de l'aigua a la duresa del cor. Però també són importants altres temes més contemporanis: el temps, la història, l'humor, l'esperança. El trance, un mitjà d'expressió ritual per a moltes germandats populars del Maghreb, pasa a barrejar-se amb l'agitació política i urbana.




A tal punt va fascinar aquest film a Martin Scorsese que -26 anys després de la seva realització, el va escollir per inaugurar el World Cinema Foundation’s Work, ademés va restaurar el negatiu de 16mm i va realitzar una còpia en 35mm.
















8.05.2013

MACBA Auditori.

Plaça dels Àngels 1, Barcelona.
20h.

Prog 1 – 90min.


Presentació de Ru'a [الرؤى visions] + projecció de:

El Batalett – Femmes de la Medina
Dalila Ennadre. Marroc - França, 2002, 60 min.

El Batalett, les Heroïnes de la vida quotidiana, dones de la *medina de Casablanca. Entre les parets dels seus apartaments a l'antiga Medina de Casablanca, una comunitat de dones marroquines cuinen, netegen, tenen cura de les seves famílies i s'ajuden mútuament. Atrafegades, amb les mans dins el sabó mentre netegen la roba, fent les feines de casa i també anant al mercat i a l'hammam, entre rialles i llàgrimes – "Som mestresses de casa, res més... El nostre esport? Netejar la casa!"–, aquestes dones valentes, orgulloses del seu paper, parlen de manera lúcida i sense compadir-se de les seves vides. Mostren una vitalitat, una curiositat per la vida i una solidaritat sorprenents. Potser aquestes mestresses orgulloses de les seves cases no saben llegir, però saben exactament què podria millorar les seves vides: la igualtat de drets entre homes i dones, i un futur millor per als seus fills perquè no hagin d'emigrar amb l'objectiu de mantenir les seves famílies. Les vides quotidianes d'aquestes heroïnes ("batalett") irradien esperança i en elles es percep la possibilitat del canvi..

El Batalett i els seus altres treballs J'ai tant Aimé i La Caravanne de Mé Aïsha, són visions que sorgeixen del coneixement vital de la cultura popular del Maghreb, i resulten claus per apropar-nos a l'encreuament entre el seu univers simbòlic i quotidià. Potser per això, des de l'aparent senzillesa, trenquen els rígids esquemes de la representació global de la pobresa i de la dona en països de tradició islàmica.





15.05.2013

MACBA Auditori.

Plaça dels Àngels1, Barcelona.
20h.


The Dubai in Me _ Rendering the World

Prog 2 – 75min.

Christian von Borries., Dubai – Alemanya, 2010, 78min.

Aquest documental presenta Dubai com l'últim malson neocapitalista: una realitat virtual que recorda a Second Life, materialitzada gràcies a la mà d'obra immigrant. Quines són les condicions laborals a Dubai? L'epíleg, rodat als hivernacles d'Almeria i Melilla, mostra les similituds d'un model econòmic global. En aquest sentit, "Dubai és en tots nosaltres".
Una vegada s'ha alentit l'eufòria maníaca de la construcció i el seu remolí, els secrets de Dubai van quedant lentament al descobert. Aquesta és una ciutat construïda del no-res en tot just unes dècades de crèdit i ecocidi, repressió i esclavisme. És una metàfora metàl·lica viva del món globalitzat que podria estar enfonsant-se per fi en les sorres.

Aquesta pel·lícula busca una nova topografia.
Una metàfora, un desplaçament, un canvi on els territoris són marcats, on es veuen coses, on se'ls dóna noms i significats. En aquest sentit, la tasca metafòrica de cinema pot ser vista com subvertir l'ordre metafòric pre-existent: és a dir, l'assignació oficial d'espai i temps. Un ordre que defineix els llocs, que defineix el que cal veure i fer en aquests llocs, la forma en què estan habitats, les seves capacitats i incapacitats.

La imatge construïda de la pobresa i la desgràcia tendeix a prendre el límit de la realitat i ambdues haurien de ser preservades de qualsevol forma d'estetizació. En cas contrari, les fem acceptables i fins i tot atractives.

Nouriel Roubini _ http://the-dubai-in-me.com/

...
Comentaris de l'autor al propi film:
De lluny, Dubai sembla ser una ciutat. De prop es tracta d'una efígie, l’esplendor d'una ciutat. Es composa únicament dels implants de desert, urbanisme llum, opcions predefinides d'habitatges d'estil, seus d'empreses, zones funcionals. Ningú té la intenció de viure realment aquí! Per l'especulador, la realitat material d'aquest lloc és sovint menys important que la realitat construïda per imatges hiperrealistes. L'art de la fabricació no es dóna al propi edifici. Ha estat reemplaçada per l'artifici dels tècnics informàtics altament qualificats en disseny d'animació. La representació es converteix en la realitat del sector immobiliari. A més, la pròpia velocitat de transmissió de la imatge de l'edifici simulat permet a una cadena mundial d'immobiliàries vendre el producte molt abans del seu acabament. Aquesta és la ciutat de les imatges transmeses. Per què, llavors, cal construir-la?
Treballadors sense drets, sense passaport, sense un lloc a on anar després de ser acomiadats, es reuneixen als barris pobres. Un intenta ser deportat a casa bevent alcohol en públic. Uns altres ens diuen que la presó és l'únic lloc a Dubai on són tractats amb dignitat.
El món occidental està constantment proclamant la seva prerrogativa unilateral d'autoritat moral global. Això condueix a una situació en la qual la postulació de la validesa universal dels drets humans és utilitzada com a fonament per la intervenció hegemònica en la integritat d'altres cultures. Però, què passa, si l'anomenada altra cultura és només una etapa per al desenvolupament de les nostres pròpies estructures d'explotació? Què succeeix si el nostre és un sistema econòmic que subcontracta sectors sencers en regions on els drets humans no suposen cap obstacle per maximitzar els guanys? Quin tipus de perspectiva d'ocell és necessària per deconstruir el propi sentit de la justícia en un sentiment privat?






22.05.2013

MACBA Auditori.

Plaça dels Àngels 1, Barcelona.

20h.

Prog 3 _ Des de Beirut amb Amor


Una vegada i una altra Beirut ha de renéixer de les seves pròpies cendres i intentar anul·lar les petjades de la seva pròpia destrucció. A través d'anys de guerra, de destruccions i reconstruccions, Beirut es torna, com la defineix Claudia Zanfi, una ciutat mutant.
Una ciutat mutant que en passar de la destrucció a la reconstrucció és com si passés de la vida a la mort, del sofriment a l'alegria i al desig de viure.

Després de 1991, més de 15.000 edificis han estat reconstruïts, 20 centres comercials de tipus americà, un campus universitari, un estadi de 65.000 places. Actualment, Beirut, la ciutat mutant, explica els moviments del món globalitzat, i en particular els productes de la nova oposició entre Occident i Orient Mitjà, que sembla haver remplazado la polarització de la guerra freda. Multicultural, multireligiosa, creuament d'identitats i models de vida, Beirut és el lloc de la trasformació. Alternativament considerada com a model o com a excepció a l'interior del món àrab, la ciutat de Beirut és sens dubte un laboratori d'experimentació de la cultura àrab contemporània. Entre devastació i precarietat, amb la reconstrucció, Beirut (definida també com la “Paris d'Orient”), es transforma en ciutat de la vida nocturna, de la diversió de la lleugeresa. Els nous locals nocturns emergeixen al costat dels enderrocs habitats o dels llocs de guerra. Claudia Zanfi, Re-thinking Beirut.



Les imatges de l'estiu del 2006 es barregen amb les imatges del llarg període de guerra entre 1975 i 1990. Les dues realitats es confonen i els libanesos es troben davant d'una repetició d'esdeveniments dramàtics la interpretació dels quals es torna singular i reflexiva. A diferència de la reacció que els artistes i els intel·lectuals van tenir després de la primera guerra libanesa l'enfocament teòric de la qual va tenir un caràcter més urbanista-arquitectònic, devant d'aquesta nova situació de guerra, entre els artistes libanesos va sorgir i es va desenvolupar una reflexió sobre el paper de les imatges.

Aquesta vegada es qüestionen la representació de la guerra, la qual consideren una extensió política del conflicte. Carles Guerra Remake libanés

En la societat en què vivim, allí on estem acostumats que tot es pot representar i tot té la seva cara espectacular, també l'experiència aterridora de la guerra es converteix en material de consum, en imatges, en sons i en múltiples formes de reproducció, llistes per entrar i difondre's en l'atroç vòrtex anomenat Mercat. Herman Bashiron Mendolicchio en Beirut Presente Contínuo.




Ça sera Beau .
Waël Noureddine. Líban, 200, 30 min.


Un helicòpter militar circula pel cel com una vespa maligna. A la superfície, el caos després de l'atac. Una seqüència de plànols es succeeixen a ritme accelerat –persones sagnant, cotxes en flames i soldats astorats–. Beirut o potser qualsevol altra vella ciutat amb guerra amb si mateixa. Aquí cap conflicte arriba a resoldre’s, cap paret es reconstrueix. A la ciutat foradada, els trets es senten millor. Es pot escollir entre l’exercit o la religió, o bé entre la religió i l’exercit. La dosi d’heroïna val cinc dòlars. Vaig a visitar alguns amics, i envio les meves postals.
Waël Noureddine
La realitat ja no és aquí per ser representada, sinó que abans ha de ser imaginada: primer ha d’esser vista en imatges per després emanar d'elles. A partir d'aquí com en un acte d'exorcisme alguna cosa esclata i les visions que Waël proposa no representen ja aquesta realitat, sinó que són un fragment d'ella mateixa. El seu punt de partida és una ciutat ferida per la guerra, no només pel conflicte bèl·lic, sinó per les altres guerres paral·leles que potser l’ antecedeixen i ben segur el perviuen en el temps. Constitueixen una deriva per les cicatrius de la ciutat, en la seva arquitectura, en les persones que l'habiten, però també per les cicatrius en el cos social, en la memòria o en la pulsió d'oblit, en els seus imaginaris trencats, en els seus somnis i en la seva voluntat narcòtica. Un del seu films July Trip comença amb una cita de Rainer W. Fassbinder : “We cannot make films about war”. Certament en els films de Waël la tensió amb allò representat es fa impossible. La representació esclata i és el propi film el que es trenca en trossos, el que entra en guerra: imatges de cinema 16mm i de video HDV en col·lisió, pantalla en constant canvi de format, i textura; panoràmiques interrompudes, oscil·lacions, repeticions, fragments de frases i poemes, records feridors “és des d'aquest edifici (runes d'un gratacel) que uns militants llançaven uns altres al buit”, fantasies de suïcidi real, la cerca compulsiva de la “medicina metàl·lica” i armada. Allí on l'exacte ritual quotidià de despertar-se, llevar-se,..naufraga ràpidament en l'impredictible “everyday day awakens, shave my beard, don’t brush my teeth, take some whisky, look through the windows. You only see victims”. Waël Noureddine en Ça ser Beau

Així els vídeo-films de Waël es rebel·len contra aquesta superfície calma de la representació que Edward Said comentava. Es podria dir que la seva càmera no captura sinó que dispara contra la pel·lícula master i espectacular d'aquesta representació, aquella que pretén mostrar una visió satelital i “objectiva”, aquella que construeix diàriament l'imaginari dominant que per autosugestió acabem anomenant realitat. Abu Ali en Broken Films http://www.albarzaj.org/2011/06/broken-filmseng.html

From Beirut to... those who love us
Electronic Lebanon. Líban, 2006, 6min.
Un breu vídeo, una postal gravada el 21 de juliol 2006 durant els bombardejos sobre Beirut, que van ser contemplats com a espectacle mediàtic, sense  cap reacció per part de la comunitat internacional. Una col·laboració entre Samidoun i Beirut DC per expressar l'impacte de la violència.


Hola, som al voltant de 4 milions d'habitants, aproximadament 150mil han sortit del país. Hem estat bombardejats per 15mil míssils provinents d'Israel. Al principi no ens posàvem d'acord en com dirigir-nos a vosaltres. Hauríem de parlar-vos com ho fem a l'audiència àrab?, o com a europeus?. Al final, vam estar d'acord en què la qüestió era irrellevant, doncs en qualsevol cas ningú està escoltant.

Ara escolteu-nos. Estem assetjats, i l'olor de les explosions és a l'aire.

Explosions, i el món mirant...El que importa és que encara ens queda una mica d'aigua, de menjar, de dignitat i d’amor.

Nosaltres som aquí, on sou vosaltres?




http://www.beirutdc.org/beirutdc/default.aspx
http://www.samidoun.org/
http://v2v.cc/v2v/From_Beirut_to_.._those_who_love_us




This Smell of Sex

Danielle Arbid. Líban 2008, 20min.
Aquest treball de la realitzadora libanesa Danielle Arbid té com a punt de partida una sèrie d'experiències sexuals, obsessives i ardents, explicades lliurement i amb luxe de detalls per amics de la directora. El joc de veus, d'homes i dones, que parlen sobre els seus secrets sexuals, combina amb belles imatges trobades en format Súper 8 i la foscor de la pantalla negra genera un clima de tensió eròtica en el marc d'un llenguatge poètic.


http://www.facebook.com/pages/Danielle-Arbid-Films/172804196074035?sk=info











microENcontres
[entrada lliure]

CCCBarrio – Centro de Cultivos Contemporáneos del Barrio

Puríssima Concepció, 28
Poble Sec, Barcelona
Metro: L3, Poble Sec


El lloc és petit i afable, en una espècie de zona autònoma del Poble Sec.

La idea és poder parlar tranquil·lament dels temes que ens interessen, i les preguntes que tindrem al respecte.....i debatre en contra...

microENcontres, són petites contres a explorar.



10.05.2013

17:30 - 20h
Xavier de Luca, Barcelona 1980.

Ha centrat la seva formació en l'àmbit de l'art contemporani, la fotografia i la gestió cultural. Actualment, desenvolupa la seva faceta professional a la Fundació Suñol de Barcelona, on treballa com adjunt a direcció.

El seu interès per la creació artística al Mediterrani va sorgir després d'una estada a Tunísia  l’any 2004, on va col·laborar en l'organització de les Journées Cinématographiques de Carthage. Va ser precisament en aquest país on va crear, juntament amb altres artistes, l'associació JISER Reflexions Mediterrànies, que des del 2005 promou projectes artístics que plantegen com a objectius principals la mobilitat dels joves artistes, el foment de la creació, l'intercanvi de propostes i iniciatives artístiques i la seva difusió en l'espai euromediterràni. Bons exemples són la trobada artística “Perceptions de la Ville” o el projecte en curs “Residències de creació BCN-TNS”, iniciat el 2010.

Aquest vincle tan proper amb Tunísia ha permès a Xavier de Luca poder realitzar una anàlisi en profunditat de l'evolució de les polítiques culturals d’ aquest país en els últims anys, a través de diferents publicacions i la participació en diverses taules rodones, centrant la seva atenció en el paper que han jugat determinats moviments i iniciatives socials i culturals locals en el procés de canvi polític que està vivint el país.




17.05.2013

17:30 - 20h
Mactar Thiam Fall “Mahu”, Senegal 1969.

Ha exercit la docència al seu país durant més de quinze anys. Es va instal·lar a Barcelona després d'estades a Alemanya, França , Itàlia.. Ha dirigit la sèrie documental Bitim Réew (Fora del país) sobre l'experiència migratòria dels senegalesos a França i Espanya. El seu proper projecte és un documental sobre el Sheikh Ahmadou Bamba, líder religiós místic de Senegal, fundador de la germandat dels Muridin al 1883. Va escriure nombroses obres, poemes, i tractats sobre meditació, rituals, treball i sobre l'estudi del Qur'an. Políticament va impulsar una lluita pacifista radical contra la presència colonial francesa.

Mahu s'ha dedicat també a l'ensenyament del wólof, l'idioma majoritari del seu país, i ha realitzat a més una significativa labor de mediació i suport social amb els joves immigrats africans. És també autor de tres llibres, títols claus per a l'aprenentatge bilingüe wolof-català i wolof-castellà.





24.05.2013

17:30 - 20h

Salah Malouli,  Casablanca – Barcelona.



Entre els anys 1996 i 2001, sent estudiant en filologia hispànica, va formar part del col·lectiu de creació teatral i artística Poushkin, col·lectiu pluridisciplinari que partia del teatre, especialment el teatre rus, per experimentar amb altres formats com el vídeo, la música i les arts plàstiques. Des de l’any 2003, una vegada acabat el màster en traducció i interpretació a l'Escola Rei Fahd de Tànger, va treballar al Instituto Cervantes de Casablanca com a assessor de comunicació i activitats culturals. Des del 2006 vi a Barcelona amb una beca de la Generalitat per estudiar un màster en Gestió Cultural a la Universitat de Barcelona, compaginant aquests estudis amb la seva recerca en Traductologia i especialment l'estudi de l'hermenèutica. En l'actualitat està cursant el doctorat en Traductología i estudis Interculturals a la Universitat Autònoma de Barcelona.
Com a gestor cultural, Salah Malouli ha treballat en múltiples festivals a Espanya i el Marroc, ha col·laborat en la creació i organització de projectes culturals diversos com per exemple: Bcn Mp7 hip hop Casablanca en col·laboració amb el CCCB, BAFF anime 2010 en col·laboració amb el Festival de Cinema Asiàtic BAFF, Festival Slam Klam en col·laboració amb la Fundació Esprit de Fès, El Uno y el Múltiple projecte de residències i exposicions comissariat per Pedro Soler que reuneix a artistes i centres culturals egipcis i espanyols, Big Draw la festa del dibuix (2010 i 2011) en col·laboració amb el museu Picasso de Barcelona, Summerlab 2011 i Summer of labs esdeveniment que s'organitza en Nantes, Sant Sebastián, Bilbao, Vigo, Guimarach i Casablanca.

Actualment, és fundador de Opentaqafa, plataforma i laboratori de recerca sobre la cultura lliure al Marroc, que té com a objectiu impulsar iniciatives i microprojectes amb ADN opensource. Des del 2011, és membre de l'Arc Atlàntic i de IoLabs xarxa de laboratoris d'experimentació amb tecnologies (les noves i les de tota la vida) amb centres a Bellvitge, Granada i Casablanca.