I think we live at a point of extreme darkness and extreme brightness. Extreme darkness, because we really do not know from which direction the light would come. extreme brightness, because we ought to have the courage to begin anew.
Michel Foucault in a dialogue with Baqir Parham.
Iranian Revolution, September 1978.

Dos Tahrir: luces en el Cairo, sombras en Bagdad

ovni archives


GRECS (Grup de Recerca sobre Exclusió i Control Socials), OVQ. 2012. Spain. vo Spanish.  

GRECS

OVQ

El Grup de Recerca sobre Exclusió i Control Social (GRECS) y el Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ) -que colaboran en la investigación “Plazas fuertes: el latido político del corazón de la ciudad”- proponen una proyección comentada y un taller monográfico construidos a través de un recorrido documental por el prometido mundo de libertad informativa que ofrece Internet.
En el convulso contexto social árabe del año 2011, la Red se reveló como una de las herramientas cruciales para la circulación de información sobre los estallidos populares en los distintos países de la región. Si un año después nos proponemos recuperar los rastros de aquellas revueltas, tecleando simples palabras clave en un motor de búsqueda, nos enfrentamos con millones de posibilidades. ¿Pero, más allá del alud de resultados, que tipo de información obtenemos sobre ellas en ese magma ruidoso e inasible?
Nos cuestionamos cómo se elabora, en ese contexto, la memoria colectiva (pero también el olvido) a partir de una búsqueda centrada en dos revueltas que se produjeron casi a la vez: la mediática revolución de la plaza de Tahrir en El Cairo, y la silenciada explosión ciudadana en la plaza de Tahrir en Bagdad. Ese doble recorrido permitirá experimentar la potencial autonomía del universo virtual como fuente informativa al margen de los mass media, así como plantear las limitaciones que presenta la Red como escenario de y para el conflicto social.


The Grup de Recerca sobre Exclusió i Control Social (GRECS) and the Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ), which are collaborating on the project “Strong Squares: the political beating of the heart of the city" present an intervention that takes participants on a documentary journey through the promised world of the information "freedom" that the Internet puts within our reach. In the tumultuous Arab social context of 2011, the Net emerged as one of most crucial tools for spreading information about the popular uprisings in different countries in the region. A year later, if we want to go back and follow the trail of those revolts, we simply type a keyword into a search engine and we are faced with millions of possibilities. But beyond this initial avalanche of data, what kind of information can we glean from this noisy, slippery magma? In this intervention we will explore how collective memory (and also forgetting) is shaped in a context such as this, through a search focusing on two uprisings that occurred almost simultaneously: the revolution in Cairo’s Tahrir Sqare, which received strong media coverage, and the citizen uprising in Tahrir Square, Baghdad, which was silenced in the press. By following this dual path, we will be able to experience the potential autonomy of the virtual world as a source of information independent of the mainstream media, and to consider the limitations of the Net as a scenario of and for social conflict. 

GRECS Research Group on Social Exclusion and Control. An interdisciplinary, international group of researchers that promotes critical reflection around the issues of social exclusion and control, based at the University of Barcelona. http://www.ub.edu/grecs/ 

OVQ: Observatory of Everyday Life. An assembly-based organisation of social researchers and visual arts professionals that carries out research on aspects of contemporary social life on the streets. http://www.ovq.cat 


El Grup de Recerca sobre Exclusió i Control Social (GRECS) i l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ), que col·laboren en la investigació “Plazas fuertes: el latido político del corazón de la ciudad”, proposen una projecció comentada i un taller monogràfic construïts sobre la base d’un recorregut documental per l’aparent món de llibertat informativa que ofereix Internet. En el convuls context social àrab de l’any 2011, la Xarxa es va revelar com una de les eines crucials per a la circulació d’informació sobre les revoltes populars en els diferents països de la regió. Si un any després ens proposem recuperar els rastres d’aquelles revoltes, teclejant simples paraules clau en un motor de cerca, ens enfrontem amb milions de possibilitats. Però més enllà de l’allau de resultats, quin tipus d’informació en podem obtenir en aquest magma sorollós i incontrolable? Proposem una reflexió sobre els processos de construcció de la memòria col · lectiva a partir d'una recerca centrada en dues revoltes que es van produir gairebé simultàniament: la mediàtica revolució de la plaça de Tahrir al Caire, i la silenciada revolta a la plaça de Tahrir de Bagdad. D'Egipte a l'Iraq, aquest doble recorregut permetrà experimentar la potencial autonomia de l'univers virtual-tant les seves virtuts com les seves restriccions-com a font informativa al marge dels mass media, així com les limitacions que presenta la Xarxa com a escenari de i per al conflicte social. 

GRECS (Grup de Recerca sobre Exclusió i Control Socials) és una agrupació interdisciplinària i internacional d’investigadors que promou una reflexió crítica al voltant de les qüestions d’exclusió i control social, amb seu a la Universitat de Barcelona. http://www.ub.edu/grecs/ 

OVQ (Observatori de la Vida Quotidiana) és una organització assembleària formada per investigadors socials i professionals de les arts visuals que elabora investigacions sobre aspectes diversos de la vida social contemporània al carrer. http://www.ovq.cat