I think we live at a point of extreme darkness and extreme brightness. Extreme darkness, because we really do not know from which direction the light would come. extreme brightness, because we ought to have the courage to begin anew.
Michel Foucault in a dialogue with Baqir Parham.
Iranian Revolution, September 1978.

Edward Said. The Myth of the Clash of Civilization

Edward Said. The Myth of the Clash of Civilization, Sut Jhally , EU 1998, 50 min.

http://www.mediaed.org/


Uno de los principales pensadores de los últimos cien años habla sobre los mitos peligrosos que alimentan la política exterior Americana en la posguerra fría. En este importante discurso en la Universidad de Massachussets, Said desmonta los principales dogmas de la política exterior actual, basados en la idea que los conflictos y el choque entre diferentes "civilizaciones" (la occidental, la islámica, la confucionista) definen el mundo contemporáneo. Said explica que las consecuencias de simplificar y definir en términos generales y abstractos lo que en realidad son grupos de personas diversos, complejos y contradictorios pueden ser desastrosas. En su conclusión habla del reto fundamental al que se enfrenta la humanidad a finales del siglo y propone una visión basada en la "coexistencia" de la diferencia.  

One of the century's leading cultural analysts examines the dangerous myths guiding American foreign policy in the post-cold war era. In this important lecture delivered at the University of Massachusetts, Said takes aim at one of the central tenets of recent foreign policy thinking - that conflicts between different and clashing "civilizations" (Western, Islamic, Confucian) characterize the contemporary world. Said argues that collapsing complex, diverse and contradictory groups of people into vast, simplistic abstractions has disastrous consequences. Presenting instead a vision of the "coexistence" of difference, Said concludes with the fundamental challenge that faces humanity at the turn of the millennium.

Un dels principals pensadors dels darrers cent anys parla sobre els mites perillosos que alimenten la política exterior americana a la postguerra freda. En aquest important discurs a la Universitat de Massachussets, Said desmunta els principals dogmes de la política exterior actual basats en la idea que els conflictes i el xoc entre diferents "civilitzacions" (l'occidental, la islàmica, la confucionista) defineixen el món contemporani. Said explica que les conseqüències de simplificar i definir en termes generals i abstractes el que realment són grups de persones diversos, complexes i contradictoris poden ser desastroses. A la seva conclusió parla del repte fonamental a què s?enfronta la humanitat a finals de segle i proposa una visió basada en la "coexistència" de la diferència.